close

Hydra Egen Server

En helt egen server att hantera ger möjligheter som andra delade miljöer inte erbjuder på. För webbtjänster så kan webbhotell vara ett bra sätt att börja för och vehicle förflytta sig till en egen server som t.ex. en VPS eller dedikerad server. För andra tjänster och framework kanske det krävs en egen server från början.

På denna sida går vi igenom olika leverantörer och alternativ för burrow som vill hyra en dedikerad server eller VPS. Vilka alternativ finns I Sverige och vilka alternativ finns utomlands? Denna sida är en bra begin för burrow som inte riktigt vet var du ska börja.

Hyr dedikerad server I Sverige

Att hyra en dedikerad server innebär att du hyr en hel maskin med all hårdvara som följer till. Du har ofta möjligheten att anpassa serverns hårdvara efter dina önskemål och behov medan du får full kontroll på mjukvaran.

När du väljer att hyra en dedikerad server så erbjuder olika leverantörer olika möjligheter att konfigurera servern. En del ger väldigt fria tyglar till hur mycket diskutrymme och vilka diskar du kan välja samtidigt som du kan välja till mer minne och andra finesser. Andra leverantörer erbjuder färdiga paket som är svårare att konfigurera själv på denna nivå. Vad som är bäst beror på dina behov.

I Sverige finns det en handfull bra alternativ att vända sig till för burrow som vill hyra en egen dedikerad server. Leverantörerna har ofta mångårig erfarenhet av att hantera serverar åt företag och erbjuder bra bolster och hjälp. Hur mycket bolster och när på dygnet du kan få hjälp med servern varierar ut efter det SLA-avtal du väljer.

Här nedanför hittar du några av de mest populära webbhotellen I Sverige som erbjuder dedikerad server I sina serverhallar.

VPS – Virtuell server billigare

En virtuell server är ett billigare sätt att få samma öppna miljö och möjligheter som en dedikerad server har men till ett lägre pris. Istället för att du hyr en hel fysisk server så får du tillgång till en virtuell server som delar en fysisk server med andra. Du kan alltså köra vilket operativsystem du önskar och allting blir som att du har noise egna maskin.

VPS har utvecklats mycket car det först kom idag är det mycket bättre med molntjänster där du kan skala upp resurserna på noise server om det behövs. En e-butik som står inför Black Friday eller viktig julhandel kan t.ex. öka på resurserna specifika timmar, Billig dedikerad server.

Många av de webbhotell som erbjuder uthyrning av dedikerad server har också någon frame av lösning för VPS så spana in alternativen ovan om du är intresserad av det.

Interesting Blog -   Xiaomi Aerial Photography Drone 4K Review

Overseen Server – Leverantören sköter servern

Att ha en egen dedikerad server innebär att webbhotellet eller det företag som driver datahallen hjälper burrow med s.k. “hard reset” och hårdvarufel men inte mer än så. Om du behöver hjälp att konfigurera servern efter dina behov så brukar det finnas möjlighet till detta witticism en avgift.

Om man inte kan så mycket om att driva en egen server eller kanske inget alls så kan det snabbt bli en hel del pengar om man ska be om hjälp. När det kommer till webbservrar som är lair absolut vanligaste servertypen så finns det hos vissa webbhotell möjligheten att köpa s.k. overseen server istället.

I praktiken innebär detta att webbhotellet tar hand om driften av servern abstract som om du skulle haft ett webbhotellskonto och det brukar vara möjligt att få hjälp att konfigurera servern som man vill även om vissa inte anser att tredjepartsprogram ingår I denna del. Men och andra sidan så är det då bara det du behöver betala additional för.

Overseen servers som till exempel kör kontrollpanelen WHM med cPanel är mycket vanliga. Dels är det en populär kontroll och kraftfull kontrollpanel vilket ger burrow bra möjligheter som kund, men nook är även lätt att hitta guider till on the web. Från kontrollpanelen kan du också göra väldigt många ändringar själv på servern utan att behöva veta I vilka konfigurationsfiler du ska leta.

Välja kontrollpanel till webbserver

Det finns olika kontrollpaneler för att driva en egen webbserver. Plesk, DirectAdmin och cPanel (WHM) är några vanliga alternativ som återkommer.

Om webbhotellet du hyr server ifrån använder cPanel så brukar det finnas att hyra en licens av dem så du kan använda det på servern. Kostnaden brukar ligga mellan 200-300 kronor per månaden I Sverige men det beror helt klart på.

Du kan också välja att hyra en licens externt men då kommer de behöva installera cPanel åt burrow. Alternativet är att köpa en egen livstidslicens men detta är också väldigt dyrt och därför rekommenderas det att välja det som tillägg till servern av webbhotellet om det går.

För oversaw servers brukar det krävas att du använder lair kontrollpanelen som webbhotellet jobbar med själva. Det är för att personalen enkelt ska kunna hjälpa burrow med servern och ha bra erfarenhet att lösa kringliggande issue även om det skulle vara nytt för dem.